Najważniejsze cechy zdrowej żywności

Szczepan Zawadzki
grudzień21/ 2018

Ludzkie zdrowe dość mocno zależy od stosowanego przez daną osobę stylu żywienia. Zwiększona świadomość społeczeństwa w tym temacie sprawiła, że obecnie towary producentów zdrowej żywności są nagminnie kupowane przez wszystkich. A jakimi cechami musi wykazywać się właśnie taka żywność? Po czym można ją rozpoznać?

Definicja zdrowej żywności

Według ogólnie przyjętej definicji, utworzonej przez specjalistów od żywienia, za zdrową żywność można uznać taką, do której nie dodano żadnych substancji konserwujących bądź poprawiaczy smaku i aromatu. W procesie produkcji nie wykorzystuje się również sztucznych środków ochronnych czy uznawanych za szkodliwe pestycydów.

Producent zdrowej żywności powinien także wytwarzać swoje jedzenie w sposób tradycyjny i ekologiczny. Nie wolno jest mu stosować sztucznych nawozów w celu przyspieszenia procesu wzrostu owoców bądź warzyw.

Zdrowy skład = zdrowy produkt

W typowych, zwyczajnych produktach spożywczych kryje się natomiast cała masa sztucznych dodatków, które wprowadzone do organizmu mogą mu poważnie zaszkodzić. Należą do nich różnorodne substancje chemiczne, wpływające na wygląd, smak, aromat i datę ważności produktu.

Niektóre z dodatków mogą podwyższać ogólną funkcjonalność produktów spożywczych. Przedłużają ich termin przydatności do spożycia, dbając o to, aby nie ulegały one zmianom jakościowym i przez cały czas zachowywały wszystkie swoje pierwotne cech. Sztuczne aromaty i barwniki poprawiają także atrakcyjność artykułów. Stają się bardziej interesujące dla samych konsumentów, którzy wtedy chętniej je kupują.

Zasady zdrowego żywienia

Producent zdrowej żywności proponuje natomiast konsumentom takie artykuły, w których nie znajdzie się żadnych aromatów, konserwantów, barwników i innych dodatków. Ich składy są w pełni naturalne i bardzo proste, a jednak to w nich znaleźć można znacznie więcej witamin i minerałów aniżeli w standardowych wersjach tych samych artykułów.

Żywność ekologiczna może doskonale się sprawdzić przede wszystkim u tych osób, które zmagają się z pewnymi chorobami immunologicznymi, alergiami, uczuleniami bądź stanami zapalnymi. Naturalne produkty spożywcze na pewno im nie zaszkodzą, a jedynie wesprą ich zdrowie.

Artykuł powstał we współpracy z firmą Vitapol