Piekarniki parowe

Szczepan Zawadzki
grudzień23/ 2017

Istnieje spore grono osób, dla których niewyobrażalne jest istnienie kuchni pozbawionej piekarnika (i to z innych powodów, niż awaria takowego sprzętu). W zasadzie nie powinno to dziwić, bowiem piekarnik przydatny jest w bardzo wielu sytuacjach, takich jak przyrządzanie ryb, mięsa, ciast, pizzy.

Ranking piekarników z funkcją pary

Jak wynika z rankingów piekarników parowych https://www.bomi.pl/ranking-piekarnikow-parowych-top-10-najlepszych-modeli/, największym zainteresowaniem cieszy się podstawowa grupa produktów, do której zaliczają się urządzenia wolno stojące oraz pomyślane jako urządzenia do dalszej zabudowy. Ciekawym i zyskującym coraz większą popularność modelem są tak zwane piekarniki parowe, jeszcze do niedawna przeznaczone głównie do eksploatacji w restauracjach, hotelach czy innych lokalach gastronomicznych.

Piekarnik parowy, inaczej zwany piecem konwekcyjno-parowym, łączy w sobie tradycyjny piekarnik, jak i urządzenie do gotowania na parze.

Jak działa piekarnik parowy

Sposób jego działania opiera się na działaniu tradycyjnego parowaru, jednakże pieczenie nie odbywa się w nim jedynie za pomocą przegrzanej pary wodnej, ponieważ proces ten przebiega przy wspomożeniu konwekcyjnymi metodami ogrzewania. Jak wynika z rankingów, największym zainteresowaniem wśród kupujących cieszą się modele większe, wyposażone w dodatkowe elementy, takie jak chociażby grill. Duża pojemność urządzenia umożliwia przygotowywanie w nim kilku potrwa jednocześnie, co znacznie ułatwia planowanie przygotowania dużych spotkań, pomyślanych na wiele osób. Ceny piekarników parowych są bardzo różne, najtańsze sprzęty tego typu można nabyć już za kwotę 1000 złotych.