Kuchnia brazylijska – zalety kuchni brazylijskiej

Szczepan Zawadzki
Sierpień21/ 2018

Kuchnia brazylijska jest ceniona nie tylko ze względu na swój unikalny smak, ale i sposób podania. Mamy w jej przypadku tak duży i zróżnicowany wybór, że każdy znajdzie dla siebie coś odpowiedniego, czyli wypisującego się w jego indywidualne preferencje smakowe. To właśnie w Brazylii znajdziemy niespotykane w krajach europejskich owoce oraz bardzo specyficzne dla tego kraju dania będące połączeniem smaków indiańskich, portugalskich i nawet afrykańskich. Czym zatem można uraczyć się w przypadku tradycyjnej kuchni brazylijskiej?

 

Niezwykle smaczna, różnorodna i sycąca kuchnia brazylijska

Niezaprzeczalną zaletą kuchni brazylijskiej jest to, ze jest ona niezwykle smaczna i mocno zróżnicowana. W zależności od regionu do dyspozycji mamy zupełnie inne potrawy. Wyróżnia się pięć regionów kulinarnych, a w każdym z nich dominuje inny smak i aromat. Jest to prawdziwy raj dla osób lubiących sobie dobrze zjeść i próbować nowych smaków. Na północy serwowane są przeróżne tropikalne owoce w postaci mango, kakaowców czy kokosów. Kuchnia w tym regionie słynie także ze smakowitych ryb i manioku. Na północnym wschodzie również mamy do dyspozycji wiele tropikalnych owoców takich jak ananas, mango, passiflora czy znane każdemu pomarańcze. W kuchni tego regionu stosuje się powszechnie cukier trzcinowy oraz często wykorzystuje się suszone krewetki i inne owoce morza. Będąc w tym regionie, można skosztować dania o nazwie moqueca, czyli gulasz na bazie ryb, cebuli oraz pomidorów doprawiony kolendrą i chili. Nie sposób jest pominąć elementów afrykańskiej kuchni w niektórych stanach, gdzie dodaje się do potraw krewetki lub kraby, mleczko kokosowe i olej palmowy. Im głębiej znajdujemy się na północnym wschodzie Brazylii, tym dania są bardziej sycące. Można w nich spore ilości mięsa, szczególnie suszoną wołowinę oraz fasolę, ryż i kukurydzę. Brazylijczycy cenią sobie również smak grillowanego jedzenia, ale nie tylko mięsa. Grillują oni niemalże wszystkie, łącznie z owocami.

Dania mięsne

W zachodniej części kraju kuchnia brazylijska opiera się przede wszystkim na daniach mięsnych i rybnych oraz na kukurydzy, ryży i manioku. Na południowym wschodzie zaś kuchnia stanowi połączenie kultury brazylijskiej i wpływów innych krajów. Popularne są kukurydza, fasola, ryż i mięso, z których przyrządza się przykładowo feijolada. Mamy też kiełbaski chourico. Świeże owoce zwykle wykorzystywane są do przyrządzenia soków, które idealnie gaszą pragnienie. Ogromną popularnością cieszy się sok z zielonych kokosów. W celu orzeźwienia się, można sięgnąć po drinka na bazie limonek i alkoholu o nazwie Cachaca. Na południu królują mięsa suszone na słońcu bądź też peklowane w solance. Można uraczyć się również wołowiną, jagnięciną czy kurczakiem. Sporą popularnością cieszy się także churrasco, czyli wspólny rytuał grillowania.

Więcej informacji oraz gotowe dania do gotowania  kuchni brazylijskiej zamówisz na cookingbox.pl