Kuchnia brazylijska – zalety kuchni brazylijskiej

Szczepan Zawadzki
sierpień21/ 2018

Kuchnia brazylijska jest ceniona nie tylko ze względu na swój unikalny smak, ale i sposób podania. Mamy w jej przypadku tak duży i zróżnicowany wybór, że każdy znajdzie dla siebie coś odpowiedniego, czyli wypisującego się w jego indywidualne preferencje smakowe. To właśnie w Brazylii znajdziemy niespotykane w krajach europejskich owoce oraz bardzo specyficzne dla tego kraju dania będące połączeniem smaków indiańskich, portugalskich i nawet afrykańskich. Czym zatem można uraczyć się w przypadku tradycyjnej kuchni brazylijskiej?

 

Niezwykle smaczna, różnorodna i sycąca kuchnia brazylijska

Niezaprzeczalną zaletą kuchni brazylijskiej jest to, ze jest ona niezwykle smaczna i mocno zróżnicowana. W zależności od regionu do dyspozycji mamy zupełnie inne potrawy. Wyróżnia się pięć regionów kulinarnych, a w każdym z nich dominuje inny smak i aromat. Jest to prawdziwy raj dla osób lubiących sobie dobrze zjeść i próbować nowych smaków. Na północy serwowane są przeróżne tropikalne owoce w postaci mango, kakaowców czy kokosów. Kuchnia w tym regionie słynie także ze smakowitych ryb i manioku. Na północnym wschodzie również mamy do dyspozycji wiele tropikalnych owoców takich jak ananas, mango, passiflora czy znane każdemu pomarańcze. W kuchni tego regionu stosuje się powszechnie cukier trzcinowy oraz często wykorzystuje się suszone krewetki i inne owoce morza. Będąc w tym regionie, można skosztować dania o nazwie moqueca, czyli gulasz na bazie ryb, cebuli oraz pomidorów doprawiony kolendrą i chili. Nie sposób jest pominąć elementów afrykańskiej kuchni w niektórych stanach, gdzie dodaje się do potraw krewetki lub kraby, mleczko kokosowe i olej palmowy. Im głębiej znajdujemy się na północnym wschodzie Brazylii, tym dania są bardziej sycące. Można w nich spore ilości mięsa, szczególnie suszoną wołowinę oraz fasolę, ryż i kukurydzę. Brazylijczycy cenią sobie również smak grillowanego jedzenia, ale nie tylko mięsa. Grillują oni niemalże wszystkie, łącznie z owocami.

Dania mięsne

W zachodniej części kraju kuchnia brazylijska opiera się przede wszystkim na daniach mięsnych i rybnych oraz na kukurydzy, ryży i manioku. Na południowym wschodzie zaś kuchnia stanowi połączenie kultury brazylijskiej i wpływów innych krajów. Popularne są kukurydza, fasola, ryż i mięso, z których przyrządza się przykładowo feijolada. Mamy też kiełbaski chourico. Świeże owoce zwykle wykorzystywane są do przyrządzenia soków, które idealnie gaszą pragnienie. Ogromną popularnością cieszy się sok z zielonych kokosów. W celu orzeźwienia się, można sięgnąć po drinka na bazie limonek i alkoholu o nazwie Cachaca. Na południu królują mięsa suszone na słońcu bądź też peklowane w solance. Można uraczyć się również wołowiną, jagnięciną czy kurczakiem. Sporą popularnością cieszy się także churrasco, czyli wspólny rytuał grillowania.

Więcej informacji oraz gotowe dania do gotowania  kuchni brazylijskiej zamówisz na cookingbox.pl

komplety wypoczynkowe ogrodowe ekskluzywne meble na taras kerganos.com